-
-
Logg inn
-
Handlekurven
-
Kasse
- Kosttilskudd
- Treningsklær & Sko
- Treningstilbehør
- Helsekost & Matvarer
- Varumerke
- Kampanjer
- Outlet
- Nyheter
- Inspiration
- Kontakt oss
Leter du etter et motiv for å spise mer sjokolade? (Hvem trenger vel flere?) Eller ser du etter potensielle fremtidige kosttilskuddsstrategier for radikalt økt muskelmasse? Sjekk ut denne forskningen!
Myostatin reduserer muskelmasse
Når mennesker blir eldre, reduseres vanligvis muskelmassen deres. Dette henger sammen med at nivåene av to signalmolekyler kalt myostatin og follistatin endrer forholdet mellom seg, der myostatin øker i forhold til follistatin. Det er allerede kjent at myostatin begrenser muskelmasse, og at mangel på myostatin resulterer i radikalt økt muskelmasse. For eksempel er det genetisk betinget myostatinmangel som ligger bak den bisarre kjøttkalverasen Belgian Blue sin enorme muskelmasse. Belgian Blue har mer enn dobbelt så mye muskler som vanlige kyr.
Epikatekin fra kakao reduserer myostatinaktiviteten
En kategori stoffer som har blitt intensivt undersøkt de siste årene, hovedsakelig som potensielle legemidler mot muskelsykdommer, er såkalte myostatinhemmere, det vil si stoffer som hindrer myostatinets signalering og effekt. Et slikt stoff, som er kjent fra før, heter sulforafan og finnes naturlig i blant annet blomkål og brokkoli. Nå undersøkes epikatekin, en flavanol som finnes i kakao og sjokolade, for sin potensielt myostatinhemmende effekt.
Den aktuelle studien ble gjennomført i tre trinn: en laboratoriestudie på muskelceller, en dyrestudie på mus og et forsøk med tilskudd til mennesker. Alle tre delene av forsøket bekreftet at epikatekin forbedrer forholdet mellom myostatin og follistatin. Hos mus øker myostatinaktiviteten naturlig når dyrene blir eldre, men tilskudd med epikatekin reduserer myostatinaktiviteten og øker markørene for muskelmasse. I et lite forsøk på mennesker ble det sett en forbedret ratio mellom myostatin og follistatin, det vil si redusert myostatinaktivitet, samt faktisk, forbedret grepstyrke. Forsøket strakk seg kun over syv dager, noe som er for kort tid til å se meningsfull påvirkning på muskelmasse.
Hva dette betyr for deg
Myostatin og de radikale økningene av muskelmasse man kan oppnå ved å hemme myostatinets effekt er allerede kjent, vist i dyreforsøk og også utnyttet innen kjøttindustrien. Strategien er ikke fullt utviklet når det gjelder å øke muskelmasse hos mennesker, og vi vet fortsatt ikke tilstrekkelig om effektene på lang sikt og eventuelle bivirkninger av å hemme myostatin farmakologisk. Det er heller ikke kjent mye om effektiviteten til de naturlig forekommende myostatinhemmerne fra mat eller kosttilskudd. Men absolutt representerer hypotesen et interessant perspektiv for fremtidige eksperimenter. Og som sagt, ønsker du en ekstra grunn til å fråtse i sjokolade, så har du det her. Kanskje hjelper kakaoens epikatekininnhold deg med muskelbygget!
I korthet
- Myostatin er et stoff som begrenser muskelmasse. Hvis man hemmer myostatinets effekt, vokser muskelmassen radikalt. Det er blant annet slik man har manipulert frem monsterkveg som Belgian Blue.
- Forskning har identifisert stoffet epikatekin, som finnes naturlig i kakao og sjokolade. Epikatekin ser ut til å hemme myostatinets effekt og øke styrken og muskelmassen.
- Mekanismen er fortsatt på forsøksstadiet. Ikke sats på legemidler som hemmer myostatin, men hvis du føler for det, ta deg en ekstra bit sjokolade!
Vil du finne mer inspirasjon til kosthold og trening? Sjekk ut noen av våre artikler nedenfor:
Relaterte produkter
Prestasjonsøkende.
Meget bra drikke kopp og t sjorte
Enkel bestilling, rask leveringstid, meget gode kvalitetsprodukter på både smak og innhold. Jeg er meget fornøyd 👌🏼
Rask levering.
Alt gikk greit
Alt fungerte som forventet og rask levering
Effektiv og rask prosess.
Kjapp levering👌
Gode produkter til fornuftig og ofte nok til rabatert pris
Gikk bra det 🙌
Meget bra produkt. Rask forsendelse. Anbefales.!
Gode priser bra produkter
Enkel bestilling, rask levering og bra produkt. Litt tidlig å si noe om effekten