Hjertet er ansvarlig for å pumpe blod til hele kroppen, og et sterkt og sunt hjerte er en god begynnelse på veien mot et langt og sunt liv. Hvordan skaper man da de beste forutsetningene for å styrke hjertet? Nedenfor lister vi opp fem tips for et sterkere hjerte!
Hvordan trener man hjertet?
Svaret på det spørsmålet er enkelt – kondisjonstrening. Hjertet, akkurat som alle andre muskler i kroppen, trenes når vi utsetter det for fysisk aktivitet. Når du kondisjonstrener, trenger kroppen mer oksygenrikt blod enn når du ligger og hviler, dette fordi oksygen er en viktig del av produksjonen av ATP, kroppens energimolekyl. Hjertet, som er sirkulasjonssystemets pumpe, må derfor slå raskere og hardere for at oksygenet skal nå frem overalt.
Ved regelmessig kondisjonstrening vil hjertet ditt gradvis tilpasse seg til sitt nye nivå av anstrengelse, og blir dermed over tid sterkere, større og mer effektivt. En følge av dette er at hvilepulsen blir lavere. Kroppen din trenger omtrent 5 liter oksygenrikt blod per minutt i hvile – en figur som er mer eller mindre konstant. Fordi hjertet blir større og sterkere av regelmessig trening, kan mer blod pumpes ut i hvert hjerteslag, og dermed trenger hjertet å slå færre ganger per minutt for å sirkulere samme mengde blod.
Er det farlig for hjertet å trene med forkjølelse?
«Å trene eller ikke trene» er et spørsmål mange stiller seg ved en lett forkjølelse. Heldigvis har spørsmålet et klart og enkelt svar: Nei, det anbefales ikke å trene med forkjølelse. Hvis du har vondt i halsen, feber, kroppssmerter, brystsmerter eller opplever pustebesvær og vanskeligheter med å puste, er det ekstra viktig å ikke trene. Det samme forkjølelsesviruset som forårsaker disse symptomene, kan ved fysisk anstrengelse angripe hjertet ditt og i verste fall forårsake hjertemuskelsbetennelse. En betennelse i hjertet kan igjen føre til vedvarende skade på hjertefunksjonen din. Det sies at alle forkjølelsessymptomer du opplever fra halsen og ned er tegn på at det er på tide med en hvileperiode. Når du hviler, restituerer kroppen seg også raskere, noe som gjør at du raskere kan komme tilbake til treningen din.
Er magnesium farlig for hjertet?
Svaret er nei,
magnesium er ikke farlig for hjertet. Det er tvert imot sammen med kalsium en av de viktigste mineralene for et sunt og sterkt hjerte. Hjertet er en muskel, og som alle andre muskler er det avhengig av magnesium for å slappe av. Forenklet kan man si at kalsium hjelper hjertet med å trekke seg sammen, og magnesium får hjertet til å slappe av. For lite magnesium kombinert med for mye kalsium kan forårsake muskelkramper, både i hjertet og resten av kroppen. En av de alvorligste konsekvensene av alvorlig magnesiummangel er endringer i hjerte- og karsystemet samt uregelmessig hjerterytme.
Magnesium er også et mineral som hjelper kroppen med å lagre kalsium der det hører hjemme, i emalje og ben. Uten magnesium er det fare for at kalsiumet havner i kroppens bløtvev, inkludert hjertet. Flere studier peker mot at risikoen for hjerteinfarkt øker i områder der man bare drikker mykt vann, det vil si vann med lav eller ingen mengde magnesium.
Magnesium finnes i mange forskjellige former, og hvis man skal ta et kosttilskudd med magnesium, er det viktig å velge riktig. Mange billigere kosttilskudd inneholder magnesiumoksid, en kjemisk forbindelse av magnesium som kroppen har veldig vanskelig for å ta opp. Magnesiumoksid er også assosiert med andre bivirkninger, hvorav mageproblemer er den vanligste. Body Science Wellness Series Magnesium+ inneholder derimot en kombinasjon av tre forskjellige organiske magnesiumforbindelser som alle er lett for kroppen å absorbere – magnesiumcitrat, magnesiumsuccinat og magnesiummalat.
Er B-vitaminer bra for hjertet?
Svaret er ja,
B-vitaminer er i mange tilfeller bra for hjertet. Du har sikkert hørt om tiamin, riboflavin, pyridoksin og kobalamin. Disse er alle forskjellige varianter av B-vitaminer, og alle er bra for hjertet på sin egen måte. Tiamin bidrar til normal hjertefunksjon og hjelper hjertet med å pumpe mer blod i hvert slag. Riboflavin, pyridoksin og kobalamin bidrar til normal dannelse av røde blodlegemer og opprettholdelse av normale nivåer av røde blodlegemer. Med dette sagt kan det være en god idé å få i seg litt ekstra B-vitamin av og til, for hjertets skyld.
Er omega-3 bra for hjertet?
Omega-3 inneholder DHA og EPA, to
fettsyrer som er bra for helsen din og hjertet ditt. Omega-3 finnes i rikelige mengder i fet fisk som laks, sardiner, ansjos og makrell. Spiser du fet fisk færre enn fire ganger i uken, anbefales et høykvalitets omega-3-tilskudd i din daglige rutine. Fettsyrene i omega-3 er nemlig antiinflammatoriske, både i hjertet og resten av kroppen. De kan også bidra til å opprettholde normalt blodtrykk samtidig som de reduserer blodets evne til å koagulere, og dermed reduserer omega-3 risikoen for blodpropper.
Body Science Wellness Series Omega-3 er et kosttilskudd med ekstra høy konsentrasjon av både EPA og DHA og er dessuten garantert fri for tungmetaller, noe som ellers kan være et problem med lavkvalitets fiskeolje.
Veien til et sterkt hjerte
Regelmessig trening samt god og variert kosthold er de absolutt viktigste grunnsteinene for et sterkt hjerte og et langt og sunt liv. I tillegg kan kosttilskudd som magnesium, B-vitaminer og omega-3 være nyttige på veien, men alltid i kombinasjon med gode kost- og treningsvaner. En tommelfingerregel er å aldri trene når du opplever forkjølelsessymptomer fra halsen og nedover, da dette i verste fall kan forårsake varige skader på hjertet ditt. Og husk at hjerteproblemer er alvorlige tilstander – hvis du mistenker at noe er galt med hjertet eller blodomløpet ditt, bør du umiddelbart oppsøke en kvalifisert lege. Jo tidligere et eventuelt hjerteproblem oppdages, desto større mulighet har du og legen din til å motvirke og helbrede det!