Gratis frakt fra 499 NOK
2-5 dagers leveringstid
Trustpilot 4,5 / 5
Sikker levering 
Hjem / Blogg /

Guide: Protein

Når man snakker om kosttilskudd, er det først og fremst protein som kommer til tankene. Dette er forståelig, da proteinpulver er det mest brukte kosttilskuddet. Spørsmålene rundt protein er mange, og derfor velger vi å svare på noen av de mest vanlige her i vår proteinguide.

Hvem bruker proteinpulver og hvorfor?

Proteinpulver er utvilsomt det mest brukte kosttilskuddet, selv om det teknisk sett ikke klassifiseres som et kosttilskudd, men regnes som vanlig mat – akkurat som melk. De fleste som bruker proteinpulver gjør det for å akselerere restitusjonen og maksimere treningsresultatene – noe som har vært en selvfølge blant kroppsbyggere og eliteutøvere i lang tid. For eksempel er myseprotein både godt og sunt, og hvis du ikke får i deg nok protein i kosten, kan du enkelt supplere måltidet med en velsmakende proteinshake for raskt å øke proteininntaket. Uansett om du er en eliteutøver eller nybegynner, er proteinpulver som myseprotein en overlegen og lett tilgjengelig kilde for protein som alle kan bruke!

Beste proteinpulver

Når man snakker om protein og hvilket som er det beste proteinpulveret, er det ingen tvil om at myseprotein er best (men selvfølgelig bare for deg som vil og kan drikke et melkebasert proteinpulver). Det som gjør myse til den uovervinnelige kongen, er flere faktorer:
  • Fullverdig protein – myseprotein har en overlegen sammensetning av aminosyrer med spesielt høyt innhold av alle essensielle aminosyrer.
  • Høyt proteininnhold – myse har høyt proteininnhold og relativt lave nivåer av fett og karbohydrater, noe som gjør at du får i deg mye protein uten unødvendige kalorier.
  • Svært høy biologisk verdi – sammenlignet med andre protein typer har myseprotein høyere biologisk verdi og har derfor raskere og bedre opptak i kroppen.
  • Ekstra høyt innhold av BCAA – av alle proteintyper har myse det høyeste innholdet av de forgrenede aminosyrene BCAA, der den viktigste aminosyren leucin står for nesten 10 % av det totale innholdet av aminosyrer.
  • Kraftig muskelbyggende effekt – kombinasjonen av å være et komplett og raskt protein med høy protein kvalitet gir det en kraftig stimulans av muskelproteinsyntesen.
  • God smak og konsistens – i motsetning til andre proteinpulver løser myseprotein seg godt og har en fin rund smak uten spor av bismak.
  • Prisen – til tross for at myseprotein er så bra, er det overraskende rimelig. Du finner ikke mer protein for pengene.

Alle disse faktorene gir myseprotein en klar fordel når det kommer til å bygge muskler, noe som gjør myseprotein til kongen av proteinpulver – en perfekt proteinkilde for deg som vil maksimere muskelbyggingen og restitusjonen etter treningsøktene.

Det er forskjell på whey og whey

Den vanligste proteinråvaren i myseprotein er WPC 80 (Whey Protein Concentrate), som inneholder rundt 80 % protein, noe som kalles Gold Standard når det gjelder myseproteinkonsentrat. Selv om myseproteinkonsentrat er en fantastisk råvare, finnes det i flere kvaliteter, og noen varianter er rett og slett ikke egnet for bruk i proteinpulver når det gjelder å bygge muskler.

WPC er standardisert til flere forskjellige proteininnhold og finnes helt ned til så lavt som 20 %. Selvfølgelig korrelerer prisen med proteininnholdet, og jo mer protein råvaren inneholder, jo dyrere er den. Proteininnholdet korrelerer også med de andre næringsstoffene, og jo lavere proteininnhold, jo mer fett og karbohydrater inneholder det.

Dessverre er det flere produsenter på markedet som avviker fra den såkalte Gold Standard og heller velger et WPC med lavere proteininnhold. Man kan også se billigere ingredienser som skummet melk, maltodextrin, dekstrose, etc., på ingredienslisten på flere proteinpulver – ingredienser som ikke hører hjemme i et proteinpulver, men er utviklet for spesifikke formål i matvarer.

Hvorfor noen merker velger å bruke disse råvarene i produktene sine, skyldes en ting. Konkurransen på whey-markedet er knallhard, der kombinasjonen av høye produksjonskostnader sammen med en relativt lav utsalgspris gir lite rom for fortjeneste. Men ved å tynne ut produktet kan man mer enn halvere produksjonskostnadene, noe som øker fortjenestemarginen betydelig. Ifølge oss på MM Sports er dette en stygg og uærlig måte å lage et produkt på der kunden tror at det er et høykvalitetsprodukt man kjøper.

Dessverre er det ikke så enkelt som å bare se på ingredienslisten og se etter hvilken type WPC produsenten bruker, da alle WPC-varianter er deklarert som myseproteinkonsentrat. Å se på næringsdeklarasjonen skulle i teorien fungere, men hvis produsenten er så uærlig at de bruker dårligere råvarer, er sjansen stor for at de også jukser med næringsdeklarasjonen.

Hvordan kan man da vite hva som er et høykvalitetsprodukt som inneholder rent myseprotein? Ved å se på proteinpulverets konsistens, hvordan det blander seg og smaker, kan det tydelig vise om det er et rent myseprotein eller om det er et utvannet billigere produkt.

En annen måte å måle proteinets kvalitet på

Man kan måle hvor bra en proteinkilde er ved hjelp av PDCAAS-skalaen (Protein Digestibility Corrected Amino Acid Score). Skalaen tar hensyn til både hvor fort kroppen bryter ned forskjellige proteiner og hvilke aminosyrer som finnes i proteinkilden og er rangert fra 0 til 1,0 – jo høyere tall, desto bedre protein kvalitet. Takket være myseproteinets raske opptak og høye innhold av essensielle aminosyrer har det en PDCAAS-verdi på 1,0 – som er den høyeste mulige poengsummen. Sammenlignet får et erteproteinisolat 0,893 poeng.

Ekstra høyt innhold av BCAA

Det som gjør myseprotein ekstra unikt, i tillegg til sitt høye innhold av alle essensielle aminosyrer, er at innholdet av BCAA er det høyeste man kan finne i et proteinpulver. Totalt utgjør over 20 % av aminosyreprifilen nettopp de forgrenede aminosyrene – hvor leucin står for 50 % av BCAA-innholdet.

Dette gir myseprotein en klar fordel over andre proteinkilder, siden leucin er den aminosyren som kraftigst stimulerer proteinsyntesen. Det er akkurat derfor myseprotein er så gunstig å ta rett etter en hard treningsøkt, når man raskt vil sette i gang muskelbyggingsprosessen og maksimere veksten av muskelmasse fra styrketreningen.

Er myse laktosefritt?

Som laktoseintolerant er det ikke alltid lett å finne et fungerende alternativ når det gjelder proteinpulver. Myseprotein produseres av melk, akkurat som flertallet av alle proteinpulver på markedet, og inneholder derfor naturlig melkesukker (laktose). Rent myseprotein er derfor ikke laktosefritt. Så for deg som vil unngå laktose eller har laktoseintoleranse, gjelder det bare å finne et proteinpulver med laktaseenzym i.

Laktaseenzymer gjør ikke myseproteinet laktosefritt, men ved hjelp av laktaseenzymene forbedres nedbrytningen av laktosen slik at den naturlige laktosemengden i myseproteinet spaltes til mindre sukkerarter – noe som gjør at du med følsom mage eller har vanskelig for å bryte ned laktose kan bruke produktet uten ubehag.

Myse – en naturlig biprodukt fra ostproduksjonen

Selv om myse har flere sterke egenskaper og har et bredt bruksområde, er det opprinnelig ikke mer enn et naturlig biprodukt i meieribransjen. Ved osteproduksjon er kasein det ønskede proteinet, og myse er rett og slett bare et biprodukt som oppstår når man filtrerer ut kaseinet under melkeproteinet. Takket være den store ostindustriens manglende interesse for myse, er det overflod av det.

Men for at myse skal kunne bli et myseproteinkonsentrat, må det først gjennomgå skånsomme filtreringsprosesser slik at andre næringsstoffer som laktose og fett filtreres ut. Ren myse inneholder mest laktose (melkesukker) og ikke veldig mye protein. Men ved å la mysen renses i flere trinn, konsentreres proteininnholdet mens innholdet av fett, karbohydrater og salt reduseres. Resultatet blir til slutt et myseproteinkonsentrat med et proteininnhold på opptil 80 %.

Noen merker prøver å få proteinpulveret sitt til å høres mer eksklusivt og finere ut ved å hevde at det er et ultrafiltrert og korsfiltrert myseprotein – at det skulle være noe unikt. Dette er selvfølgelig ikke tilfelle. Alle WPC bruker membranfiltreringsteknikkene mikrofiltrering, ultrafiltrering og korsfiltrering (crossflow-filtrering). Dette er hvordan man produserer et myseproteinkonsentrat.

Instant Whey vs Non-instant Whey

WPC 80 finnes både som instant whey og non-instant whey, og mange proteinpulver på markedet inneholder billigere ikke-instantisert myseprotein, såkalt non-instant whey. Denne formen av myseprotein er ganske vanskelig å løse opp og pleier å kjennetegnes av klumper og høyt skumdannelse så snart proteinet kommer i kontakt med vann. Selv om man lar proteinshake stå i flere minutter, ligger skummet igjen på overflaten. Ved å tilsette emulgeringsmidler forbedres proteinets løselighet, og dermed problemene med skum og klumper, men resultatet er langt fra det som oppnås med et instantisert myseprotein.

For å få myseproteinet instantisert, gjennomgår mysen en spesiell prosess som forbedrer proteinets løselighet og opptak – uavhengig av hvilken væske man velger. Den unike instantiseringsteknikken er en skånsom prosess der man bruker lave temperaturer og trykk for å bevare proteinets integritet slik at dets høye biotilgjengelighet forblir intakt. Resultatet er et finere proteinpulver med enestående løselighet uten klumper og minimalt med skum, noe som igjen gir raskere opptak og bedre smaksopplevelse.

Hvis man vil ha et virkelig fint og lett oppløselig proteinpulver uten klumper og masse skum, bør man velge et som inneholder instantisert myse i stedet – som Body Science Whey 100% gjør. Da får man et høykvalitets myseprotein som løser seg direkte uten problemer med klumper eller skum, og man kan nyte en velsmakende proteinshake umiddelbart!

Er proteinpulver unødvendig, og er vanlig mat tilstrekkelig?

Det er ofte at styrketrenere og idrettsutøvere blir fortalt at proteinpulver bare er søppel og unødvendig – at man heller skal spise vanlig mat. Selvfølgelig er det sunt å spise et variert og balansert kosthold, men for en som trener og prøver å komme i form, er det så mange fordeler med å supplere kostholdet med proteinpulver.
  • Kostnad – Med en vanlig porsjonskostnad på under 5 kroner er myseprotein utrolig prisgunstig – ved kampanjepris er porsjonskostnaden til og med under 4 kroner. For å få like mye protein i form av laktosefri melk, må man drikke opptil 7 dl, noe som koster nesten dobbelt så mye og gir også nesten 3 ganger så mange kalorier. Selv om man sammenligner med kylling, som er mer likt kalorimessig, er prisen omtrent 3 ganger så høy – og da regnes ikke tilberedningskostnadene med heller.
  • Praktiskhet – i motsetning til å måtte steke en kyllingfilet og koke ris og varme opp en matboks når det er tid for å fylle på med protein etter treningen, er det nok å bare blande en skje proteinpulver med litt vann og riste løs. Et proteinpulver kan oppbevares hvor som helst og kan tilberedes på null tid – uansett om du er på reise, på jobb eller på treningsstudioet. Å ta med en matboks til treningsstudioet føles ikke like praktisk siden den må oppbevares i kjøleskapet i mellomtiden hvis den ikke skal risikere å bli dårlig.
  • Kalorier – Med en proteinshake får du i deg like mye protein som 100 gram kylling og minimalt med fett og karbohydrater. Selvfølgelig kan man spise en proteinrik kjøttbit rett opp og ned uten noe til, men for de fleste er det et ganske kjedelig måltid. Hvis man vil ha noe til kjøttbiten, påvirkes det totale kaloriinntaket, noe som gjør det vanskeligere å nå målet sitt.
Disse tre faktorene gir en stor fordel for myseprotein sammenlignet med vanlig mat når det gjelder å raskt få i seg muskeloppbyggende protein og øke det daglige proteininntaket uten å putte i seg unødvendige kalorier. Selvfølgelig betyr det ikke at styrketrenere og kroppsbyggere ikke spiser vanlig mat. Det gjør de selvfølgelig også!

Mest protein for pengene

Takket være at myseprotein fremstilles av et biprodukt fra osteproduksjonen, er det som sagt utrolig prisgunstig, og man får veldig mye protein for pengene. Faktum er at man ikke finner en billigere proteinkilde med samme proteinkvalitet som myse. Tidligere var det ganske populært å regne på protein per krone (PPK) blant styrketrenere og idrettsutøvere som har et veldig høyt proteinbehov.

En ganske enkel metode for å rangere forskjellige proteinrike råvarer og rett og slett se den faktiske kostnaden per gram protein. Med et høyt proteinbehov kunne det bli ganske stor forskjell i matbudsjettet avhengig av hvilke proteinkilder man brukte. Men metoden tar ikke hensyn til proteinkvaliteten eller til andre faktorer som det totale kaloriinnholdet, noe som gjør at den kan bli ganske villedende i feil hender. Men med dagens tilgjengelighet av høykvalitets proteinpulver gjør at ikke mange regner på denne måten lenger.

Hvor mye protein må jeg få i meg for å bygge muskler?

En av de første tingene mange lurer på når de begynner å trene, er akkurat hvor mye protein de trenger. Først må man skille mellom behov og behov. Det er en ting å gi kroppen det den trenger for å opprettholde muskelmasse, og en helt annen ting å gi kroppen det som trengs for å bli sterkere og forbedre sin fysiske evne. Også andre faktorer som alder, kjønn, kroppstype, genetikk med mer påvirker hvordan ens individuelle proteinbehov per dag ser ut.

Generelt pleier man å anbefale at en aktiv person som styrketrener og vil bygge muskler, bør sikte på et proteininntak på rundt 1,4 til 2,2 gram protein per kilo kroppsvekt per dag. For en person som veier 70 kg kan det oversettes til at inntaket bør være et sted mellom 100–150 gram protein per dag. Trener man mye og er veldig aktiv, ligger man i den høyere rekkevidden, og jo mer muskelmasse man legger på seg, desto mer vil proteinbehovet øke. Selvfølgelig er det ikke helt lett å si hvilken del av rekkevidden man faktisk tilhører, men mange foretrekker å gardere seg og legge seg i den høyere rekkevidden av forståelige grunner.

Vil du finne mer inspirasjon til kosthold og trening? Sjekk ut noen av våre artikler nedenfor:

Den store kreatin-guiden

CrossFit – 6 øvelser

7 Brystøvelser for brystmusklene dine

Gratis frakt
fra 499 NOK
Sikker levering
2-5 dagers leveringstid
Enestående
Basert på 1130 Anmeldelse
Bekreftet
Meget bra drikke kopp og t sjorte

Meget bra drikke kopp og t sjorte

Bekreftet
Særdeles fornøyd

Enkel bestilling, rask leveringstid, meget gode kvalitetsprodukter på både smak og innhold. Jeg er meget fornøyd 👌🏼

Bekreftet
Rask levering.

Rask levering.

Bekreftet
Rask levering

Alt gikk greit

Bekreftet
Alt fungerte som forventet og rask…

Alt fungerte som forventet og rask levering

Bekreftet
Effektiv og rask prosess.

Effektiv og rask prosess.

Bekreftet
Kjapp levering👌

Kjapp levering👌

Bekreftet
Alt i alt er jeg godt fornøyd.

Gode produkter til fornuftig og ofte nok til rabatert pris

Bekreftet
Gikk bra det 🙌

Gikk bra det 🙌

Bekreftet
Bra produkter.

Meget bra produkt. Rask forsendelse. Anbefales.!

Bekreftet
Bra produkter

Gode priser bra produkter

Bekreftet
Enkel bestilling og rask levering

Enkel bestilling, rask levering og bra produkt. Litt tidlig å si noe om effekten

Viser 4- og 5-stjernersanmeldelsene
Ny kunde? 15% RABATT x