-
-
Logg inn
-
Handlekurven
-
Kasse
- Kosttilskudd
- Treningsklær & Sko
- Treningstilbehør
- Helsekost & Matvarer
- Varumerke
- Kampanjer
- Outlet
- Nyheter
- Inspiration
- Kontakt oss
Hva spiser man til påske? Egg, selvfølgelig. Og med god samvittighet også. Høytider er vanligvis ikke forbundet med sunn mat, men egget er et unntak.
Egg i korthet:
- Et komplett næringsmiddel som inneholder mye av det kroppen din trenger
- Rikt på høyverdig protein og sunt fett
- Fungerer uansett om du vil opp eller ned i vekt
Et komplett næringsmiddel
Det første Rocky Balboa gjorde da skjebnen kalte ham til å ta steget fra middelmådighet til verdensmester, var å svelge en håndfull rå egg. Resten er historie. Gullkantet, trumpetspillende, jublende seiershistorie. Langt før kosttilskudd og avanserte treningsprogrammer dukket opp, visste alle som drev med muskler og styrke at egg var det de trengte i kosten. Og lenge før det, før muskelbygging og styrkesport i det hele tatt eksisterte, har egg fra både ville og tamme fugler vært en viktig del av menneskets kosthold.
Et egg inneholder omtrent syv gram høyverdig protein, fem gram fett av god kvalitet, høye nivåer av fettløselige vitaminer som vitamin A, vitamin D, vitamin E og vitamin K, viktige B-vitaminer som B12, folat og riboflavin, kalsium, jod, sink, selen, magnesium, jern og massevis av annen næring.
Kort sagt inneholder det all næring som trengs for å skape en komplett, levende kylling. Det sier mye. Eggens næringsprofil er rett og slett den perfekte basen for å støtte og bygge opp en voksende kropp. Eggens komplette og næringstette karakter gjør det også til et utmerket næringsmiddel når man ønsker å forbrenne fett og gå ned i vekt. Et egg metter veldig godt for sine beskjedne 85 kalorier og sin varierte og komplette næring. Det inneholder nesten ingen karbohydrater og påvirker ikke blodsukkeret og insulinet.
Hva med kolesterol?
På begynnelsen av 1970-tallet kom anbefalinger fra sosialstyrelsen om å begrense mengden egg i kosten. Bakgrunnen var forskningsfunn som knyttet høyt kolesterol i blodet til hjerte- og karsykdommer. Sannsynligvis spilte datidens frykt for fett i kosten også en viss rolle.
Siden da har vi fått et mer nyansert bilde av kolesterol. I dag skiller vi mellom farlig kolesterol, Low density Lipoprotein (LDL), og nyttig kolesterol, High density Lipoprotein (HDL), som har en beskyttende effekt mot hjerte- og karsykdommer. Videre har vi fått en bedre forståelse for at det er kroppens egen produksjon av kolesterol, ikke kolesterol fra maten, som spiller den største rollen for kolesterolnivået i blodet.
Kolesterolinntak fra mat har aldri blitt knyttet til hjerte- og karsykdommer. En frisk kropp regulerer kolesterolnivået i blodet og reduserer sin egen produksjon dersom vi får i oss mer kolesterol gjennom maten. Anbefalingen om å være forsiktig med egg ble fjernet allerede i 1976, og i dag promoterer helsemyndighetene egg som et godt næringsmiddel man kan spise så mye man vil av.
Spis hele egget!
Den klassiske stereotype kroppsbyggeren siler bort og kaster eggeplommen for kun å spise eggehviten. Oppskrifter med 20-30 eggehviter er ikke uvanlige i kroppsbyggernes verden. Men det er en tvilsom strategi. All næringen i egget, med unntak av en liten mengde protein (mindre enn halvparten av eggens totale proteininnhold), finnes i plommen. Grunnen til at noen unngår plommen er selvfølgelig for å unngå den lille mengden fett som også finnes der, men det skjer på bekostning av det meste av eggets protein og mikronæringsstoffer.
Å sile bort plommen er ren sløsing og reduserer en komplett pakke næring til et rent proteintilskudd. Har vi ikke gravlagt frykten for fett i kosten en gang for alle?
Tipsliste for egg:
- En av fordelene med egg er at det fungerer uansett om du vil bygge muskler eller gå ned i vekt. Valget av tilberedning hjelper deg på veien. Et kokt egg som har fått kjøle seg ned, metter godt og føles tungt i magen, perfekt for appetittkontroll når du er på diett. Vil du derimot maksimere inntaket, lag eggerøre i stedet, som glir ned lett, selv i store mengder.
- Usikker på gamle egg? Ingen vil kjenne den lukten. Men egg holder seg veldig lenge, ofte langt forbi best-før-datoen. To måneder i kjøleskapet er en rimelig forventning. Hvis du ikke tør å knekke dem, test ved å legge egget i et glass vann. Kun gamle egg flyter opp til overflaten.
- Å skrelle kokte egg kan være en plagsom oppgave, men det finnes et triks! Ferske egg er vanskeligst å skrelle, så la dem stå en uke i kjøleskapet først. Legg dem deretter direkte i kaldt vann etter koking. Mye enklere!
- Nedsatt pris på egg? Benytt sjansen til å kjøpe. De kan fryses uten problem. Men knekk dem først og frys dem ned i bokser.
- For optimalt næringsinnhold skal eggene være kokt eller stekt, men ikke mer enn det. Unngå derfor rå, overkokte eller hardt stekte egg.
Trenger du mer inspirasjon til kosthold og trening? Ta en titt på noen av artiklene våre nedenfor:
Relaterte produkter
Prestasjonsøkende.
Meget bra drikke kopp og t sjorte
Enkel bestilling, rask leveringstid, meget gode kvalitetsprodukter på både smak og innhold. Jeg er meget fornøyd 👌🏼
Rask levering.
Alt gikk greit
Alt fungerte som forventet og rask levering
Effektiv og rask prosess.
Kjapp levering👌
Gode produkter til fornuftig og ofte nok til rabatert pris
Gikk bra det 🙌
Meget bra produkt. Rask forsendelse. Anbefales.!
Gode priser bra produkter
Enkel bestilling, rask levering og bra produkt. Litt tidlig å si noe om effekten