Har du oversikt over hvilke
treningstilbehør og
treningsutstyr som finnes for seriøse styrketrenende, hvilken effekt de har og hvilke fallgruver som finnes? Ta en titt!
Akkurat som i alle idretter finnes det tilbehør som forbedrer den styrketrenendes prestasjon og beskytter mot slitasje og skader. Og nå snakker vi ikke om vektstenger og gymmaskiner, heller ikke om spesialgizmos som pustemasker og benkpresstrøyer, men om belter, grep hjelpemidler, sko, bandasjer og tape. Hva, hvorfor, når og hvordan?
Riktig bruk av treningstilbehør har store fordeler i prestasjonsøkning og skadeforebygging. Men det finnes fallgruver i å gjøre treningen lettere med hjelp av tilbehør. Treningen skal jo være tung for å gi resultater. For å få maksimalt ut av tilbehøret er det bra å forstå nøyaktig hva hvert utstyr gjør, hva som er hensikten med det og bruke det strategisk for å oppnå spesifikke resultater.
Treningsbelte
Treningsbelte har blitt et gymtilbehør som mange bruker omtrent som et klesplagg. Treningsbelter har et spesifikt bruksområde og kan øke prestasjonen betydelig – hvis de brukes på riktig måte. Styrke i helkroppsbevegelser er en funksjon av såkalt intra-abdominalt trykk. Kjernen og magen er kroppens midtpunkt og nøkkelen til å kunne overføre kraft fra gulvet og bena til armene og vektene, for eksempel i markløft. Jo hardere du komprimerer mageregionen når du tar i, desto sterkere vil du bli. Beltet hjelper løfteren ved å tilføre en ytre støtte å presse mot når man komprimerer kjernen. Beltet i seg selv gjør verken til eller fra, men en hardt komprimert kjerne er ikke bare nødvendig for å kunne uttrykke styrke, det er også den beste beskyttelsen for ryggraden under tunge belastninger. Lær å bruke beltet på riktig måte og bruk det ved tunge arbeidssett og maksimale løft. Men lær deg også å komprimere og skape trykk i kjernen uten belte!
Trekkremmer og grep hjelpemidler
Det finnes flere ulike hjelpemidler som er ment å avlaste grepet i trekkøvelser som
markløft, roing og
nedtrekk. Den gamle
løftestropper fungerer fortsatt, men det finnes også moderne oppfinnelser med kroker og friksjonsmaterialer. Prinsippet er det samme. Ved å avlaste grepet kan man trene tyngre enn man ellers hadde kunnet og på den måten stresse først og fremst ryggmusklene mer. Når man velger grep hjelpemidler, gjelder det altså å veie prioriteringer mot hverandre. Sterkere grep eller maksimal rekruttering av ryggens muskler?
Håndleddsstøtte
Sterke bandasjer rundt håndleddene er standard innen styrketrening.
Håndleddsstøtte støtter håndleddene slik at man lettere kan opprettholde riktig posisjon i for eksempel
benkpress. Dette gjør både at man klarer tyngre vekter og beskytter mot skader. Avveiningen er den samme som med andre treningstilbehør. Vil du selv bli bedre på å holde håndleddene i posisjon, eller vil du heller ta en tyngre vekt i benk med en ekstra forsikring mot skader?
Løftesko
Løftesko har hard såle og en høyere hæl, noe som gjør vinklene i spesielt
knebøy mer fordelaktige. Du har sikkert kjent at det er lettere å gå ned i en dyp knebøy med nøytral rygg hvis du har en sko med hæl eller står med hælene på en terskel, en planke eller en bok? Løfteskoene gjør bunnposisjonen lettere og dermed hele bevegelsen sterkere. Knebøy aldri tungt i løpesko eller andre vanlige sko med tykk myk såle! Sålen skal være hard, stiv og ikke kunne vippe, uansett om du velger løftesko eller sko med flat såle.
Sportstape
Sportstape kan brukes til å støtte og stabilisere en ledd ved for eksempel ankelforstuing. Men ikke tape på slentrian! Hvis du alltid taper, risikerer du at leddets innebygde evne til selv å stabilisere seg svekkes. Moderne fysiotape er populært innen mange styrkeintensive grener, alt fra friidrett til
CrossFit. Den vitenskapelige juryen er fortsatt i overveielse om fysiotape fungerer eller ikke – men mange fremstående fysioterapeuter, trenere og utøvere sverger på tapingens effektivitet!
I korthet
Treningstilbehør som belte, grep hjelpemidler, sko, bandasjer og tape stabiliserer og letter riktige posisjoner og forbedrer dermed prestasjonen samtidig som de beskytter mot skader.
Men er det du eller dine treningstilbehør som gjør at du nå klarer mer i benkpress, knebøy eller markløft? Analyser hvilken hensikt du har med hver styrkeøvelse, hvordan tilbehøret fungerer og hvilken effekt det har.
Bruk treningstilbehørene bevisst, strategisk og på riktig måte. Variere mellom trening med og uten for eksempel trekkremmer for variert treningsstimuli og for å unngå systematiske svakheter.
Vil du finne mer inspirasjon til kosthold og trening? Sjekk ut noen av våre artikler nedenfor:
Ryggøvelser – 7 gode ryggøvelser for en sterk rygg
Bulgarian Split Squat – Teknikk og tips
Planken – Teknikk og tips